JonesSmithJohnson
Fems Will Worship Your Mighty Manmeat!
2017

Een aantal werken in de collectie van Art21 reflecteert op de aard, de taal en de werking van digitale beeld- en communicatiemedia: David Jablonowski‘s Rules of Netnews Debating (Rich Rosen, 1984), Jennifer in Paradise van Constant Dullaart of ook VIP van Jonas Lund, om er maar een paar te noemen.
Fems Will Worship Your Mighty Manmeat! van het Londens kunstenaarscollectief JonesSmithJohnson voegt hier een eigenzinnige bespiegeling aan toe. Wat begon als een ironische grap, mondde uit in een lucide en overtuigend kunstwerk.
Vertrekpunt is SPAM, het goedkope, inferieure vleesproduct dat in Nederland als SMAC wordt verkocht en dat de naamgever is van de digitale rotzooi in onze mailbox. Spam bestond aanvankelijk voor het grootste deel uit seksgerelateerde boodschappen, reden waarom de eerste maatregelen ertegen bestonden uit filters die de expliciete tekstdelen in zwarte blokken omzetten. Deze werden door de adverteerders weer omzeild door het gebruik van fantasievolle, cryptische aanduidingen van hun vleeswaar, zoals Fems Will Worship Your Mighty Manmeat!.
JonesSmithJohnson
maakt de keten van betekenissen rond met schilderijen die zijn opgebouwd uit reeksen blokken geschilderd met verf die letterlijk met SPAM is vervaardigd. Deze kunnen zowel gelezen worden als afbeeldingen van de gekuiste teksten maar evengoed als de abstracte verbeelding van een eigentijdse incarnatie: het woord is vlees geworden.